I følge læreboken funker hvitvin best til vegetarmat. Men hva om man er et rødvinsmenneske og skal spise vegetarmat – Smaker rødvin godt til vegetarmat, og hva skal man velge?

Vegetarmat kan være så mangt. Etter boken så passer en syrlig og frisk hvitvin best til vegetar. Jeg spiser helst vegetarmat selv men digger rødvin, og har mange positive opplevelser av komboen rødt og grønt. Så jeg er ikke helt enig med læreboken. Her er mine tips til hvordan velge rødvin til vegetarmat:
Bakte eller stekte grønnsaker
Bakte og varmebehandlete grønnsaker er sødmefulle. Tenk på kokt gulrot, bakte rødbeter eller stekt løk. Vinen bør matche sødmen i grønnsakene. Husk hovedregelen om balanse mellom vin og mat. Dersom grønnsakene serveres med en fet dressing eller fløtesaus, kan rødvinen har et fint tanninbitt. Fettet i dressingen vil dempe tanninene. Står høstgrønnsaker med litt jordlige aromaer (slik som jordskokk eller gresskar) og sopp på menyen, så kan vinen gjerne ha noen år på baken også slik at den har utviklet tertiæraromaer som jord, sopp, brune høstløv og stall. De jordlige aromaene i vinen og maten passer sammen.
Babcock Santa Barbara Pinot Noir 2018
California, USA
Pinot noir 100 %
Kr 189 på Vinmonopolet. Basisutvalget. Masse fruktsødme, fylde og elegante tanniner. Godt kjøp. Jeg elsker denne!
Grasso Barbera d’Alba Fontanile 2016
Piemonte, Italia
Barbera 100 %
Kr 299 på Vinmonopolet. Tilleggsutvalget. En barolo født i en barberas kropp. Mørke roser, tobakk, stein, balsamico og lær. Konsentrert smak, fin syre og myke tanniner.

Krydret mat
Krydret mat slik som meze – med mange ulike småretter fra Middelhavet – eller indisk mat, trenger en fruktig og krydret vin som balanserer de mange ulike krydderaromaene i maten. Vinen må være fyldig, hvis den ikke har nok kraft vil den forsvinne bak maten. Det vil du ikke. Merk at sterk mat vil blekne de fine nyansene i vin, så spar de dyreste dråpene til en annen anledning. Tanninene bør være modne og bløte, ikke snerpete, da varmen i krydderet vil forsterke tanninene og gjøre dem tråere. Vinen bør derfor ha mye fruktsødme og gjerne komme fra et varmere klimaområde slik som Spania, New Zealand, Australia, Syd-Amerika eller Libanon. Disse to funker fint:
Chateau Musar Aana 2017
Libanon
Cinsault 50 %, grenache 35 %, cabernet sauvignon 15 %
Kr 289 på Vinmonopolet. Basisutvalget. Nydelige, saftig mørke bær, litt tørket frukt, mye krydder, fast ettersmak og bløte tanniner.
Matsu El Picaro 2019
Toro, Castilla y Léon, Spania
Tempranillo 100 %
Kr 162 på Vinmonopolet. Basisutvalget. Tobakk, kanel, rosin, mørk sjokolade og pepper. Fløyelsmyk. Godt kjøp.
Chili og sterk mat
Chili stjeler av vinens ettersmak ved å dempe fruktigheten og aromaene. En vin med kort ettersmak vil få en enda kortere ettersmak, og dermed bli fullstendig overkjørt. Vinen må derfor ha nok fylde og lengde til å stå i mot chilien i maten.
En sødmefull vin vil dempe den sterke effekten av chili i munnen. Da kommer resten av vinens aromaer tydeligere frem, og ettersmaken i vinen varer lengre. Vinen bør ha bløte og modne tanniner, for hvis vinen derimot har heftige tanniner vil garvestoffene snurpe sammen munnen. Du vil ikke at munnen snerper samtidig som den brenner. Velg derfor en saftig og ung rødvin med lette tanniner som demper chili’en i maten. Beaujoulais nouveau vil være et naturlig valg, men hvis du synes Beaujoulais nouveau er kjedelig, så er denne spanjolen alt annet enn kjedelig og farlig lettdrukken:
Finca Bacara 3015 Monastrell 2019
Monastrell %
Jumilla, Spania
Kr 139 på Vinmonopolet. Basisutvalget. Plommer, roser, saftige blåbær, brent kaffe. Slanke tanniner, frisk syre. Mørk men allikevel så fruktig og lettbent at man knapt merker det 14 % høye alkoholnivået.
Grønne salater og råkost
Det er generelt vanskelig å matche bitterstoffene i salat og rå grønnsaker som i ruccola, rå løk eller kokte asparges, med vin – også hvitvin. Man trenger en vin med grønne aromaer som matcher de grønne aromaene i maten. Derfor sier læreboken hvitvin, både sauvignon blanc og grüner veltliner har fine grønne aromaer og vil dermed være et naturlig førstevalg. Men en leskende og ung rødvin med masse saftig frukt som står i mot bitterstoffene i grønnsakene, og god syre som hamler opp med den syrlige vinaigretten, samt et hint av grønne urter, vil også funke.
Meinklang Burgenland Red 2019
Burgenland, Østerrike
Blaufränkisch 30 %, st. laurent 10 %, zweigelt 60 %
Kr 155 på Vinmonopolet. Basisutvalget. Saftige røde bær, grønne urter og litt krydder. Biodynamisk og ingen tilsatt sulfitt, hvilket er et stort pluss i min bok.

Legg igjen en kommentar