Hva er det med naturvin som gjør at vi enten elsker eller hater det?
Hipsterne på Løkka og skjønntungene har lenge talt med svulstige ord om naturvin, følelsen av å drikke kildevann iblandet leskende fruktighet, gjerne ispedd en dæsj jord og barnåler. En vin som nesten lager seg sjæl, helt uten kommersiell gift og andre tilsetningsstoffer omfavnet av kapitalist-svina. Andre vinelskere har rygget bakover etter å ha stukket nesen nedi et glass natursvin med den emne lukten av promp og råttent egg, og definert grumset i glasset som en av sine verste drikkeopplevelser noensinne.
La meg avlive et par myter:
1. Naturvin trenger ikke lukte promp og råttent egg.
2. Naturvin er ikke alltid grumsete, den kan like gjerne være filtrert og helt klar.
3. Ikke alle produsenter av naturvin har hår under armene, røyket litt for mye urter og ringer i bjeller mens de mediterer ved siden av vinrankene.
Robert Parker ville hatet det
Naturvinens verden er et parallelt univers til de rødmussede herrene med store mager som diskuterer Parker-points og Bordeaux klassifiseringen fra 1855. Det er en verden av mennesker og viner som ikke passer inn i en klassifisert verden, som ikke ønsker å være bundet av stivbente regler i sin søken etter å lage best mulig vin i tråd med naturens rytmer og livet i vinmarken. Det er en verden som vinner stadig nye tilhengere, mens kinesere og russere gradvis kjøper flere slott i Bordeaux.
Naturvin er en ullen betegnelse
Naturvin er en generell betegnelse på vin laget helt uten tilsetningsstoffer, uten bruk av kjemikalier og gift i vinmarken, og eventuelt kun en minimal dose svovel rett før korking. Ofte er naturvin ensbetydende med biodynamisk vin. Du har sikkert hørt om biodynamiske vinbønder som stikker kuhorn fylt med møkk og homeopatiske preparater nedi jorden ved fullmåne, vanner vinrankene med hvitløksdressing og som følger månefaser når de jobber i vinåkeren. De gjør dette fordi de opplever av vinrankene blir sterkere og friskere, og gir bedre kvalitet på druene sammenliknet med det de kaller «kjemikaliedopete druestokker». Om biodynamisk vin faktisk er bedre enn om de hadde brukt kjemikalier på de samme druestokkene, finnes det ikke noe vitenskapelig svar på. Det vi imidlertid vet, er at stadig flere vinbønder legger om fra vanlig til økologisk drift, og at de aldri går tilbake til bruk av kjemikalier. Mange av disse vinbøndene går senere ett skritt videre og legger om til biodynamisk dyrking, og går aldri tilbake til økologisk. Hvis du spør disse vinbøndene hva de selv mener, er det ingen tvil om hva de svarer. Ja, naturvin gir bedre vin.
Jeg velger ofte selv økologisk og biodynamisk vin da jeg opplever at disse håndtverksvinene ofte smaker bedre og gir mer vin for pengene. Og fordi jeg ikke får vondt i hodet dagen etter, da de inneholder minimalt svovel.
Få vinen ned på jorda!
La oss ta snobberiet ut av vinen! Både hipstersnobberiet og Bordeaux-snobberiet. Du trenger ikke ha et ønske å om tilhøre the in-crowd for å like trendvin. Meinklang er en trendvin som du sikkert har smakt og likt uten å være klar over at det nettopp er en biodynamisk naturvin. Den karakteristiske kuen er et fruktbarhetssymbol da Meinklang har 800 anguskyr som beiter rundt i vinmarken og gjødsler vinstokkene.
Meinklang med den karakteristiske kuen på etiketten
Meinklang Grüner Veltliner Hedeboden må være et av de beste hvitvinkjøpene på Vinmonopolet, og finnes i alle polutsalg. Kommer også på kartong! Den er klar og lukter rent med duft av grønt eple, hylleblomst, gress, sitron og kalk. Frisk smak av grønn pære, eple, salt sitron, hvit grapefrukt og kalkstein. Flott syre og lang ettersmak. Druen heter grüner veltliner og er Østerrikes nasjonaldrue.
Meinklang. Grüner Veltliner. «Heideboden» 2019
Burgenland, Østerrike
Kr 155 på Vinmonopolet for 75 cl. Finnes i alle pol! Nydelig kjøp og mye vin for pengene.
Kr 469 på Vinmonopolet for 300 cl. Faktisk tapper Meinklang vinen på BiB kun når det er behov, slik at du kan være sikker på at vinen er mest mulig fersk når du kjøper den (kartongvin har begrenset holdbarhet på ca. ett år).
Legg igjen en kommentar