Diskusjonen om kork eller skrukork er ikke helt korka. Selvom de fleste eksperter etterhvert er blitt enige om at skrukorken er bedre for vinen, så er du ikke helt skrudd om du foretrekker kork.
FOR Kork
- En naturkork er ikke 100 % tett og slipper inn svært begrenset mengde luft. Dette kalles mikrooksidering, og gjør at vinen over tid vil eldes sakte og utvikle de nydelige tertiæraromaene av eks. lær, stall, brunt løv osv, som vi gladelig betaler gull for
- Tradisjon og nostalgia ved å åpne en flaske med naturkork gjør at vi elsker korken
MOT Kork
- 5-10 % sjanse for at korken inneholder urenheter som ødelegger vinen – den blir korket
- Er 2-3 ganger dyrere enn skrukork. De dyreste korkene koster 10 kr per stk
FOR Skrukork
- Veldig praktisk. Slipper peset med vinopptrekker, og hvis det blir noe igjen i flasken slipper du å dytte korken inn i en tut som er for trang
- 0 % sjanse for at vinen er korket
- Billig
MOT Skrukork
- Lagring av vin med skrukork er omdiskutert. Flere eksperter har etterhvert konkludert med at vinen holder seg bedre med skrukork. Kritikken ut på at skrukorken er for tett til å egne seg for lagring. For når vinen ikke slipper inn noe som helst oksygen, hvor lenge skal man da vente på at vinen utvikler de nydelige tertiræromaene? Bare du kan avgjøre om det er en fordel eller en ulempe
- Mange tror at skrukork er et tegn på vin av lav kvalitet. Det er ikke riktig. Denne fordommen vil forsvinne med økt utbredelse og over tid
Det hevdes at 5 til 10 prosent av all vin er korket, det vil si angrepet av mugg som skyldes urenheter (rester av klor fra rengjøring) i korken. Oppstår når fenoler i vinen kommer i kontakt med kloren i korken, som gir grobunn for muggsoppen trikloranisol (TCA).
Når vinen er ung vil korksmaken være beskjeden, og de fleste konsumenter vil drikke opp vinen men tenke at den bare ikke var så veldig god. Hvor ofte har vel du levert en vin tilbake til Vinmonopolet fordi den var korket?
Gammel vin derimot, hvor TCA har fått utvikle seg over tid, vil være udrikkelig. Og er det gått mer enn 5 år siden kjøp kan man da heller ikke levere den tilbake til Vinmonopolet for å få pengene tilbake.
1. Se på korken og kapselen. Dersom det er trukket vin opp i korken og innsiden av kapselen er møkkete, kan det være et tegn på at vinen er korket. Møkket inni kapselen er muggsopp.
2. Korket vin lukter mugg, fuktig papp og mister frukt og aroma. Dette merkes også på smak.
Korken og kapselen til venstre er normale. Kapselen og korken til høyre er fra en korket vin.
Geir Arnesen says
Igjen, kudos for en interessant og informativ artikkel.
Men, jeg vil slå et slag for den tradisjonelle korken. Tradisjon og nostalgia, som du nevner, er uerstattelig med en skrukork.
Selv det opp-øvde håndlaget ved å åpne en tradisjonell (ikke ynkelig og tynne glass for å spare noen gram ved transport) flaske
med ett tilfredsstillende PLOPP er ubetalelig..
Det er alltid et godt og sikkert tegn at en stolt vinmaker velger å presentere vinen han/hun har lagt sin sjel i, på en respektfull og representativ måte. Dvs tungt og solid glass i flasken med en lang, hard naturkork.
Personlig synes jeg det er synd og skam at Vinmonopolet ved sin symbolpolitikk er pådriver for billig emballasje og usexy skrukork.