Vokste du også opp med Blue Nun og Liebfraumilch, og får frysninger bare jeg nevner navnene? Tyske rieslinger har tatt syvmilssteg siden, og det er de knusktørre variantene med deilig friskhet og god syrlighet som er i vekst.
Faktisk er riesling nordmenns favoritt hvitvinsdrue. Kanskje ikke så rart for den passer perfekt til asiatisk og krydret mat. Riesling har en intens aromatisk duft og smak av deilig sitrus, knasende eple og litt blomsterpreg. Når de blir eldre utvikler de også smak av diesel og olje. Nam! Taskekrabber og riesling er en nydelig kombinasjon, har jeg blitt fortalt, det skal testes i sommer.
Det nye Mosel
Her har jeg en knusktørr riesling fra Mosel i glasset, den er så langt fra Blue Nun og Liebfraumilch som du kan komme: Under 3 gram sukker og heftige 6,5 gram syre per liter, med en kalkaktig mineralitet som minner om den du finner i Chablis. Med andre ord er dette en skikkelig munnrenser for de av oss som har høy toleranse for friskhet. En vin som står trygt til det meste av rike retter fra havet, sommersalater og lyst kjøtt. Bare 11,5 % alkohol gjør denne vinen ekstra leskende på varme sommerdager. Luft den gjerne i en dekanter eller la den stå uten kork i noen timer for å dempe den flerrende syren. Portugiseren Dirk Niepoort, som er kjent for sin produksjon av portvin, står bak merkevaren Fio og deres viner.
Fio Teppo Riesling 2016
Mosel, Tyskland
Kr 245 kr på Vinmonopolet. Godt kjøp
Her er noen flere knusktørre rieslinger jeg kan anbefale:
Fio Riesling 2014 – Dette er storebroren til Fio Teppo Riesling. Den er 2 år eldre og har begynt å utvikle aromaer av diesel og flymotor. Heftig syre. Vinen er snillere og smaker bedre dagen etter at du åpnet flasken.
Mosel, Tyskland
Kr 499 på Vinmonopolet
Griesel Riesling Brut – Dette er en musserende – det vil si en «sekt» som det heter i Tyskland
Baden, Tyskland
Kr 299 på Vinmonopolet. Godt kjøp, særlig sammenliknet med hva du får for en champagne i denne prisklassen
Qvinterra Riesling 2019
Kühling-Gillot
Kr 154 på Vinmonopolet. Basisutvalget. En enklere vin enn de tre foregående, men fortsatt mye vin for pengene
Legg igjen en kommentar