Å dekantere betyr å helle vinen fra flasken over i en karaffel. Også pappvin har godt av en tur innom karaffelen!
Hvorfor dekantere?
1. Fjerne bunnfall (eldre rødvin)
2. Lufte vinen (hvitvin og rødvin)
Når vinen tilføres luft vil den «bråmodne», virke bløtere i munnen og du vil finne flere, fine nyanser i både lukt og smak. Særlig unge viner som ikke har rukket å utvikle seg, har mest å vinne på dekantering.
Hvor lenge skal man dekantere?
Unge og enklere rødviner med lite tanniner trenger 1-2 timer, avhengig av druetype og vinstil. Mer komplekse og tunge rødviner med mye snerp og tanniner kan gjerne luftes lenger i 2-6 timer. Fete hvitviner av chardonnay og syrlige hvitviner av riesling har også godt av å luftes i ett par timer. Det vil gjøre hvitvinen rundere og syren mindre bitende.
Også pappvin har godt av å dekanteres!
Det er en myte at bare dyr og gammel årgangsvin skal dekanteres! De fleste viner på kartong er unge viner som er ment å drikkes unge. Et par timer lufting vil gjøre at de utvikler seg og blir bedre. Et morsomt eksperiment er å sammenlikne luftet vin fra kartong med vin tappet rett fra kartong og se om du kjenner noen forskjell. Hvilken liker du best – den luftede vinen eller den som ikke er luftet?
Hvorfor fjerne bunnfall?
Eldre vin utvikler sedimenter i vinen som samler seg som bunnfall. Det er ikke farlig å drikke bunnfall, men det ser udelikat ut i glasset. Mange foretrekker å dekantere vin med bunnfall for å unngå at det kommer i glasset. Man bør imidlertid være forsiktig med å lufte en gammel og moden vin, da den rett og slett kan bli overeksponert for luft og miste noe av glansen. Gammel og drikkeklar vin bør drikkes ikke lenge etter at den er helt over på karaffel og bunnfallet er fjernet.
Tips!
- Hvis du ikke har dekanter eller karaffel, kan du bruke en vanlig mugge. Bare pass på at den er ren og ikke lukter av det du vanligvis bruker den til
- Hvis du har en pappvin og bare vil drikke ett glass, så kan vinen luftes i vinglasset et par timer før du skal drikke vinen
- Vin som har vært luftet bør helles tilbake i flasken med kork og oppbevares i kjøleskapet. Dersom du har en vakumpumpe, bruk denne.
- Prøv deg frem! Husk at vinen også utvikler seg i vinglasset og karaffelen mens du drikker det
Foto: Pexels
Helge says
Helt enig i kommentarene dine. Ser enkelte vinproffer overlufter spes lagrede viner, noen sågar bruker hurtigmikser .