Spytter du eller svelger du? Lær å spytte som en seiler. Flere og flere vinelskere har innsett at det er blitt trendy å spytte. Det er på tide at du lærer hvordan man spytter vin og hvorfor du bør gjøre det.
Hender det at du går på vinsmaking? Da bør du lese videre.
Først og fremst kan du ikke smake vin hvis du er beruset. Det er noe alle profesjonelle vet. En typisk vinsmaking inneholder fra åtte til 40 ulike vin som man skal smake seg gjennom på en time eller to. Da sier det seg selv at dersom du svelger, så forringes sansene og hjernen i proporsjonalt tempo. Det kalles en smaking, ikke drikking. Du har ikke lyst til å være idioten i rommet som sjangler rundt, mens alle andre har fokus på å analysere vinene.
Dernest har du de helsemessige fordelene ved å spytte. De er så åpenbare at jeg ikke kommer inn på dem her.
Slik spytter du:
- Ta en mellomstor slurk vin og lag trutmunn mens du trekker inn luft i munnen.
- Slurp og skum vinen rundt i munnen, også utsiden av tennene.
- Ikke vær redd for å lage høye, udelikate lyder, det hører med.
- Fokuser på hva du smaker, om vinen har mye eller lite tanniner og syre.
- På dette stadiet er vinen blitt varm og blandet med spytt, så du har uansett ikke lyst til å svelge den.
- Hold opp en spyttebakke og spytt som en seiler. Dersom du ikke har spyttebakke kan du bruke en kopp (helst ikke et gjennomsiktig glass, ingen har lyst til å se på det du har spyttet ut).
- Forsøk å treffe midt i spyttebakken med strålen, da blir det mindre sprut.
- Nå som du ikke lenger har vinen i munnen, kjenn etter hvor lenge smaken sitter. En god vin vil typisk ha en lang ettersmak, mens en enklere og rimelig vin vil forsvinne så snart du har spyttet den ut.
Legg igjen en kommentar