Det kommer an på kokken, fisken og tilbehøret

Hvordan velger du vin til fisk? Her er 3 tips som er lette å huske, og tilhørende forslag til gode kjøp:
1. Delikat hvit fisk med lite fett
For eksempel dampet torsk eller flyndre: Velg en lett, frisk, ung og tørr hvitvin som ikke har ligget på eikefat (eik vil lett overdøve det delikate fiskekjøttet). Eks. soave, alvarinho, sancerre og chablis.
Her er to gode og rimeligere alternativer til chablis, som jeg kan anbefale: Førstnevnte er laget av druen Muscadet og kommer fra kysten i Loire. Sistnevnte er laget av druen azyrtiko og kommer fra den vulkanske øya Santorini i Hellas.
Vinanbefalinger
Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2018
Loire, Frankrike
Kr 154 på Vinmonopolet. Forbløffende mye vin for pengene. Finnes i de fleste større pol.
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2018
Santorini, Hellas
Kr 269 på Vinmonopolet. Har mange Chablis-kvaliteter, til halve prisen. Bestillingsutvalget.
2. Fest fisk
Fett krever høy syre for å rense munnen. Jo kraftigere fisken og tilbehøret er, jo kraftigere bør vinen være. Chardonnay som har ligget på eikefat er et godt valg, de fyldigste kommer fra Burgund i Frankrike, California eller Australia. Lommeboken avgjør land og distrikt. En tørr riesling kan heller ikke gå galt. Men er du eventyrlysten og har dyp lommebok, prøv en Viognier fra Rhône eller en hvit Bordeaux (semillon/sauvignon blanc).
Chardonnay fra Burgund er generelt stivt priset, men man kan finne like gode chardonnay viner som er laget på samme metode og som kan lure de beste. Disse to er blant mine favoritter:
Vinanbefalinger
Matthias Gaul. Chardonnay Asselheim. 2018
Pfalz, Tyskland
Kr 259 på Vinmonopolet. Er på vinlisten til Teatercafeen og Grand Cafés Vinbar, ikke uten grunn. Godt kjøp. Bestillingsutvalget.
Cervaro della Sala. Antinori. 2018
Umbria, Italia
Kr 485 på Vinmonopolet. Antinori kan også lage hvite supertoscanere. Bestillingsutvalget.
Elsker du de fete chardonnay’ene fra Burgund, og aldri smakt en hvitvin fra Bordeaux? Da er dette vinen for deg, laget av en blanding av druene semillon og sauvignon blanc:
L’Esprit de Chevalier Blanc 2017
Dom. de Chevalier
Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike
Kr 321 på Vinmonopolet. Fet og deilig. Husk å dekantere denne. Finnes i de fleste større pol.
3. Rødvin til fisk
Aldri velg tanninrik rødvin til rosa fisk! Det blir kræsj og smaker metallisk. Rødvin kan derimot være nydelig til hvit fisk, både fet og mager: Velg en fruktig og tanninfattig rødvin, eks. pinot noir, barbera eller dolcetto fra Italia.
Vinanbefalinger
Carussin Asinoi. Barbera d’Asti. 2019
Piemonte, Italia
Kr 149 på Vinmonopolet. Biodynamisk vingård med esler som pløyer marken. Finnes i de fleste større pol.
Dashwood Pinot Noir. 2018
Marlborough, New Zealand
Kr 182 på Vinmonopolet. Snill og leskende, en druetypisk pinot noir fra nye verden. Server den gjerne lettere avkjølt.
Julia Bertram. Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder
Ahr, Tyskland
Kr 579 på Vinmonopolet. Økologisk håndtverksvin som viser hvor spennende tysk pinot noir kan være.
Presiserer at disse grunnreglene har mange unntak. Prøv deg frem!
Men ikke stress, det skal mye til før det går galt.
Legg igjen en kommentar