Det er sommer. Det er varmt. Det er på tide å fyre opp grillen!
Hvordan velger du vin som passer til grillet gris, ku, fisk og grønnsaker? Her er 3 huskeregler:
Tre huskeregler for vin og grillmat
- Grillmat med mye fett trenger en vin med mye tanniner, som balanserer fettet og umami aromaene i kjøttet
- Grillmat med mye fett trenger også en vin med mye syre, som renser munnen for fett
- Når du griller kjøtt fyrer du i gang den såkalte Maillaird-effekten. Glukosen (sukker) i kjøttet reagerer på proteinene, og denne «karamelliseringen» frigir masse aromaer. Grillskorpen får en sødmefull smak. Derfor blir også grønnsakene mer sødmefulle når du griller dem, for eksempel paprika, tomat og mais. Og sødmefull mat bør kombineres med en vin som er minst like sødmefull. Derfor vil du velge en fruktig vin med mye syre, som balanserer det sødmefullet kjøttet og sødmen i grillete grønnsaker.
Griller du gris – les dette:
Sødmen i grisekjøttet passer best med en fruktig vin med mye fruktsødme, hvis ikke vil bitterheten i maten fremtre. Vinen bør være like sødmefull eller mer sammenliknet med maten. Velg en ung og fruktig vin med god syre. Syren vil balansere det sødmefulle kjøttet:
– zinfandel fra USA og Primitivo fra Italia (samme drue – ulike navn) er mørk og fruktig med bløte tanniner
– spätburgund (pinot noir) fra Tyskland er i vinden som aldri før, rimeligere enn sin røde kusine i Burgund og konkurrerer absolutt i kvalitet
– tørr riesling fra Tyskland har leskende fruktighet og sylskarp syre. Tenk på den som en limonade!
– en kraftig rosé fra Valencia eller Ribera del Duero er en god match
Griller du ku – les dette:
Pepper- og tobakk aromaene i biffen passer bra med en kraftig rødvin med tilsvarende smaker:
– syrah fra Nord-Rhône med pepper og sorte oliven aromaer
– tempranillo fra Rioja med krydder og tobakk
– cabernet sauvignon fra Bordeaux med mørke bær, røyk og kraftige tanniner
– malbec fra Argentina er mørk og sødmefull med myke tanniner for deg som foretrekker de snille tanninene og bløt fruktighet
Griller du fisk – les dette:
Til laks eller ørret bør du styre unna tanninrik vin da det vil smake metallisk. Det samme gjelder dersom du har hvitt fiskekjøtt på grillen, da en tanninrik vin vil overdøve det delikate fiskekjøttet. Så du bør velge en hvitvin med mye mineralitet, friske saltaromaer, god syre og fruktighet:
– eiket chardonnay fra USA eller Burgund
– ueiket chardonnay fra Chablis er perfekt til skalldyr og hvit fisk
– den undervurderte, spanske druen verdejo er en verdig og rimelig konkurrent til chardonnay
– er du et rødvinsmenneske så prøv en fruktig pinot noir med lite tanniner fra New Zealand
Og hvis du trodde at valg av vin til mat er enkelt, så kommer sausen og den sauser det hele til. Men du kan trøste det med at det skal veldig mye til før det går galt!
Husk! Til syvende og sist er din individuelle smak som avgjør. Det finnes ingen fasit, kun retningslinjer med unntak. Liker du vinen, og liker du maten, ja så får du mest sannsynligvis også en god opplevelse.
Foto: Unsplash
Tor Erling says
Takk for veldig nyttig artikkel
Isabella says
Så hyggelig å høre, nå ble jeg glad 🙂
Geir Arnesen says
Sjelden god og informativ oppsummering av grunnleggende balansering av smaker og aromaer.
Honnør for å navngi rødt kjøtt for hva det er ;-))