Du glemmer ukedagene, undrer deg over tidevannet (det var da høyere i fjor?), ser fantasidyr i skyene og kjenner at verden er gammel. Men i konstant endring. Problemet er at vi tror vi har tid. Hva er meningen? Hvorfor er vi her? Så etterhvert.. hvordan er utvalget på polet her’a?
Her er mine favoritt sommerviner rundt 200 kroner. Alle er hyllevare i de fleste pol. Alle smaker fortreffelig til saltvannshår, dager hvor solen står høyt, grillen freser og nettene er lange.
MUSSERENDE
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Brut Extra Burgund. 2020. Frankrike.
Kr 209. Basisutvalget.
Druer: 100 % chardonnay.
LUKT: Gule og grønne epler, sitron, kritt, fenikel, sjøskum og saltvann.
SMAK: Sitron, syrlig grønt eple, fennikel, landbrød, nøtter, havbris med et snev estragon i lang ettersmak.
HVIT
4.21 Blanc de Blancs de Chardonnay Brut Nature Chablis og området rundt Chablis. Frankrike. 2022.
Kr 269. Basisutvalget.
Druer: 100 % chardonnay.
LUKT : Gule epler, ristet brød, kjeks, moden sitron, kritt, hvite blomster.
SMAK: Myk, hvit brus i glasset. Modne gule epler, loff, kalkstein, havsalt, salte nøtter. Knusktørr. Fin strøm av delikate bobler.
Castignano Montemisio Offida Pecorino Marche. 2022. Italia.
Kr 148. Basisutvalget.
Druer: 100 % pecorino.
LUKT: Gule epler, pære og sitron, moden appelsin, salt sand, et dryss parmesan
SMAK: Grønne og gule epler, sitron, hasselnøtt, sjø og sand, delikat saltaktig ettersmak. Ung og saftig med frisk syre.
Oste-elskere spiser gjerne sauemelkosten pecorino på pastaen sin, i stedet for parmesan. Men pecorino er også en drue. Pecorino-druen er typisk for regionen Marche, som ligger på leggen til den italienske støvelen mot Adriaterhavet.
Drikker pent til grillet fisk, sjømat, pasta med et dryss revet pecorino-ost.
RØD
Dom. Benedetti Mére Nature Vaucluse, Rhône. 2022. Frankrike
Kr 180. Basisutvalget.
Druer: 60 % grenache. 40 % syrah.
LUKT: Bjørnebær, blåbær, sorte moreller, lakris, kanel, rosmarin, sort pepper.
SMAK: Sorte moreller, bjørnebær, espresso, tørkede urter, et dryss sort pepper. Silkemyk munnfølelse, supersaftig med lette tanniner og lang avslutning. En klar favoritt!
Ypperlig grillvin! Takler de fleste typer kjøtt – okse, svin, lam og vilt – og perfekt til grillede grønnsaker: paprika, tomat, løk, squash, aubergine og min favoritt: forkullet purre. Økologisk.
Halvparten av druene kommer fra Chablis, den andre halvparten kommer fra området rundt Chablis. Dermed kan de ikke skrive «Chablis» på etiketten, eller prise seg deretter. Dette er en perlende vin av høy kvalitet, som oppleves nesten som en musserende. En vin man vender tilbake til. Igjen og igjen.
Vespa Barbera d’Asti Piemonte. 2021. Italia.
Kr 147. Basisutvalget.
Druer: 100 % barbera.
LUKT: Kirsebær, røde moreller, roser, lakris.
SMAK: Røde moreller, kirsebær, grønne bitre urter, litt rå mandler. Frisk syre som sparker fra seg. Lette tanniner. Saftig.
Se bort fra den kontroversielle etiketten: Barn på en moped hører ingensteds hjemme og i hvert fall ikke på en vinflaske. Pussig at Vinmonopolet har godkjent denne etiketten. Men innholdet holder meget høye kvalitet, gitt prisen.
Pairing: Torsk. Pizza. Pasta med rød saus. Og stort sett det meste med tomtatsaus.