Fem supergode vinkjøp under 200 kroner, som er hyllevare
Det er lett å finne gode viner som er dyre. Men å finne gode viner som er svært pent priset, er vanskelig. Her er mine fem favoritter, som i tillegg er hyllevare:
La Pascerete des Vignes. Mâcon Milly-Lamartine. Burgund. 2019. Frankrike.
Kr 199. Hyllevare i de fleste pol.
LUKT: Modne gule epler, sitron, crème brûlée, salt smør, hvite blomster.
SMAK: Fyldig og smooth. Gule epler, sitron, toast, salt småstein og crème fraîche. Snerten avslutning av lime zest.
Produsenten er et parr som lever ut drømmen i en liten gård som de snublet over, med gamle vinstokker og beitemark med 60 sauer og én utleiebolig. Som lanserte sin første vin i 2014. Som ikke har en kjent merkevare å lene seg på. Ingen berømt åkerlapp eller landsby, slik franskmenn er ville etter. Bare gode druer. Og passion. I hendene til de rette menneskene, kan gråstein bli til gull. Nytes best fra de bredeste vinglassene du har.
Nydelig til sjømat, lyst kjøtt med kremet saus, vegetar. Selvsagt sushi.
.
Grand Fief de la Cormarie Muscadet. Loire. Frankrike. 2019
Kr 169. Basis.
Chablis-look-a-like, til halve prisen. Det liker vi. Fra et undervurdert område ytterst i Loire – dalen, mot Atlanterhavet. Man kan nærmest smake sjøspruten.
LUKT: Grønt eple, hav, moden sitron, hasselnøtt, salt sand, nyklippet gress.
SMAK: Delikat og frisk. Sjøskum, syrlig Granny Smith eple, sitron, knust stein, ettersmak av toast.
Sympatisk moderate 12 % alkohol.
Organisk, men ikke sertifisert.
Drikker nydelig til lette og friske retter, skalldyr, fisk, chèvre, salater, lange lunsjer.
.
Delane Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs. Burgund. Frankrike.
Kr 179. Basis.
LUKT: Røde epler, jordbær, sitron, ferskt brød, blomsterbukett, kalk.
SMAK: Friske epler, moden sitron, røde kirsebær, kalk, lyst brød. Fruktig og tørr med lang og fin avslutning.
Sjeldent bra boblekjøp. Det er forskjell på bobler. Kvalitetsbobler er laget på samme metode som champagne, og det koster. Her har man gjort kunststykket å lage en rimelig musserende på samme metode som i Champagne, av 90 % pinot noir (og 10 % gamay hvis du lurte), i ekstremt overprisede Burgund. God kvalitet – det utrolige her er at prisen ikke er høyere. Sukkerinnholdet grenser til extra brut (7 gram, mot max 6 gram for extra brut).
Tåler mye mat. Som sjømat. Og koldtbord, lyst kjøtt, spekemat, vegetar.
.
Izadi Reserva 2017. Rioja, Spania.
Kr 189. Basis.
LUKT: Bløt duft av søt tobakk, fuktig jord, bjørnebær, tørkede blomster, fruktte, røyk, hud, cola og vanilje.
SMAK: Sødmefulle sorte moreller, bjørnebær, sigarrøyk, brunt sukker, fiken, dill, litt kokos og vanilje. Lang og elegant. Runde tanniner. 14 % gir ekstra fylde til vinen.
Digg til smaksrike retter som lammekjøtt, skinkestek, krydrete gryteretter, chorizo og moden manchego.
.
b.io Lambrusco Frizzante. Italia.
Kr 149. Bestillingsutvalget (verdt å vente på), men hyllevare i mange, større pol.
Har du smakt kald rødvin som skummer? Lambrusco er en alkoholsvak rødvin med små, perlende bobler som kiler på tungen. Light frizzante style. Velger du en som er tørr og økologisk, ja så kan du bruse med fjærene og skryte av at dette er trendy. Oppkvikkende. Kun 10,5 % alkohol, men sklir farlig lett ned. Vipps, så var den vekk!
LUKT: Solbær, blåbær, bringebær, roser, fioler, litt basilikum.
SMAK: Solbær, bjørnebær, balsamicosirup, roser, våt jord. Flott syre. Utrolig saftig. Lite tanniner.
Serveres avkjølt. Perfekt aperitiff! Bytt ut musserende med denne. Drikker også nydelig til pizza, lasagna, burger, pølse, ost- og skinkefatet, grønnsaker.