Visste du at italienere drikker prosecco gjennom hele måltidet, gjerne fem ulike stiler til fem ulike retter? Av glass som likner mer på hvitvinsglass enn champagneglass. Forvirret? Prosecco-stilene er like kuperte og sammensatte som det vakre mosaikk fjellandskapet de kommer fra. Her er en guide til proseccoland, verdens største leverandør av musserende vin.
I 2020 ble det produsert ca. 500 millioner flasker prosecco. Til sammenlikning ble det totalt solgt ca. 2,5 millioner flasker musserende vin samme år. Prosecco er overalt, og dermed lett å overse som en seriøs vin.
Verdensberømmelse på 1990-tallet
Historien om Prosecco Superiore handler om et lite samfunn kvinner og menn, mellom de to landsbyene Conegliano og Valdobiaddene i fjellene to timer nord-øst fra Venezia. Her har det vært dyrket vin her i flere hundre år, men det var først på 1990-tallet at verden fikk smaken på prosecco, og vinbøndene reiste seg fra fattigdom til verdensberømmelse og velstand. Før 1990 var prosecco faktisk nokså ukjent utenfor Italia. Prosecco superiore er fortsatt relativt ukjent for folk flest.
Kvalitetspyramiden
Som Bordeaux, Burgund, Barolo og Champagne, refererer navnet Prosecco til en region. Nærmere bestemt et stort område i nord-øst Italia som dekker hele ni provinser i regionen Veneto. Produsentene må følge strenge regler for at de skal kunne kalle vinen sin «Prosecco» og sette kvalitetsstempelet DOC eller DOCG på etiketten.
Prosecco superiore
Landskapet er kupert med grønne fjellsider i en mosaikk av vinranker, skog og tradisjonell bebyggelse. Italienerne kaller fjellene heroiske. Mens flatlandet Prosecco DOC, hvor majoriteten av prosecco kommer fra, fokuserer på store volum som forer et tørst verdensmarked, fokuserer produsentene i det vakre UNESCO-verdensarvlistede fjellområdet Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG på viner som reflekterer sitt jordsmonn, ofte i knusktørr stil uten restsukker.
Rive er premier cru
De aller bratteste og beste vinmarkene i Conegliano Valdobbiadene har særlig høy status og kalles «rive», som tilsvarer premier cru i Champagne. Navnet til «rive» vinmarken står på etiketten, som i Champagne. Per i dag er det 43 ulike rive. Helningen til rive vinmarkene er opptil 70 grader, og alt arbeid i vingården samt plukking av druer må gjøres for hånd. Mens det kreves 135 timer arbeidskraft per år per hektar vinmark på flatlandet, kreves 7-800 timer arbeid i de beste vinmarkene. Ikke rart italienerne kaller disse fjellene ‘heroiske’.
Cartizze er grand cru
Den mest eksklusive proseccoen kommer fra et lite, bratt område i hjertet av Conegliano Valdobbiadene kalt Cartizze. Området måler 106 hektar, men eierskapet er fordelt på 140 druedyrkere. Da sier det seg selv av volumene er små og at Cartizze er vanskelig å få tak i utenfor Italia. Drueprisen er tre ganger resten av Valdobbiadene. Lokalt nytes Cartizze ofte alene etter måltidet. Den kommer i alle stiler, fra knusktørr til søtvin. Veldig god syre og konsentrasjon gjør at en cartizze oppleves tørr, harmonisk og kompleks med små bobler. Forestill deg hvite blomster, fersken, aprikos og en anelse tropisk frukt med et dryss salt i lang avslutning. Det er jordsmonnet som gir det florale og salte preget til vinen, og som skiller cartizze, rive og prosecco superiore fra Conegliano Valdobbiadene fra de vanlige pære- og søtladne proseccoene vi kjenner så godt fra før. En vellaget prosecco superiore kan faktisk lagres noen år i kjelleren takket være bedre jordsmonn og dyktige kjellermestere.
Tankmetoden
I motsetning til champagne, crémant og cava, som får bobler gjennom annengangsgjæring på flaske, lages prosecco i store ståltanker. Basevinen legges på store trykktanker av rustfritt stål hvor den ligger til gjæring i normalt 30 dager, eventuelt opptil 90-100 dager. Vinen, som nå er blitt musserende, tappes på flaske under trykk. Metoden kalles charmat- eller tankmetoden, og er en enklere, raskere og mer kostnadseffektiv måte å lage musserende vin. Til gjengjeld får den ikke samme fylde og kompleksitet som musserende vin laget på tradisjonell metode, men den rene fruktsmaken kommer tydeligere frem.
Proseccos hemmelighet
Noen få vinmakere lager noen få flasker prosecco «Col Fondo». Når det står «Sui Lieviti» på etiketten, betyr det at vinen er tappet på flaske og gått gjennom 2. gjæring der og ligget flere måneder på bunnfall i flaske. Col fondo prosecco er sjelden vare, men vel verdt å lete etter!
Druen heter glera
All prosecco er laget av en delikat, grønn drue som heter Glera. Det er en drue med lite sukker, hvilket gir viner med sympatisk lavt alkoholnivå og mindre hissige bobler. Druen karakteriseres også av høy syre, som musserende vin trenger. Glera lar seg lett påvirke av jordsmonnet der den vokser, og vil lukte og smake annerledes i ulike vinmarker. I de lavere liggende vinmarkene der de store volumene prosecco DOC kommer fra, får vinen aromaer som pære, fersken, sitrus og blomster. Prosecco Superiore Cogneliano Valdobbiadene DOCG ligger høyere og nærmere Alpene, hvor jordsmonnet er en kombinasjon av vulkanske masser og sedimenter etter murener fra istiden. Dette forklarer hvorfor prosecco superiore smaker annerledes enn vanlig prosecco. Aromaene er grønne epler, krydder, grønnsaker, sitrus, fersken, blomster og eventuelt honning i varme årganger.
Se opp for prosecco superiore rosé
Glera er ikke den eneste druen som er tillatt i prosecco superiore. Det er tillatt å blande inntil 15 % av de lokale, sjeldne druene bianchetta, verdiso og perera, eller de mer kjente druesortene pinot noir, pinot blanc og chardonnay. Chardonnay og pinot noir vil selv i små volum gi mer fylde og kompleksitet til proseccoen. Prosecco superiore rosé med 15 % pinot noir en innsmigrende med smak av jordbær og bringebær, hvit fersken og sitrus.
Extra Dry er søt, ikke ekstra tørr!
Warning! Vær oppmerksom på at Extra Dry ikke betyr at vinen er ekstra tørr, men en betegnelse på at vinen inneholder 12-17 gram sukker per liter. Velg en Brut (7-12 g/l) eller Extra Brut (0-6 g/l) om du liker boblene dine tørre.
Den ultimate Bellini
Bellini er en klassiker på dekadente brunsjer. Bland 2 deler prosecco superiore og 1 del aprikos puré. Da får du den ultimate Bellini. Ernest Hemingway var fan. Denne delikate, friske cocktailen med lav alkohol ble oppfunnet av bartenderen Giuseppe Cipriani i Venezia i 1948, til åpningsfesten av en kunstutstilling med Giovanni Bellini. Alle snakket om Bellini på festen. Det var imidlertid ikke maleriene til kunstneren de snakket om, men den aprikosfargede cocktailen alle hadde i hånden. Slik ble cocktailen døpt Bellini. Hvilken musserende var det Cipriani brukte i sin Bellini? En prosecco superiore.
Italienerne drikker prosecco til 5-retter
Prosecco er mer enn velkomstdrink og faktisk en frisk og lett match til salte appetizers, delikate forretter og krydrete eller kremete hovedretter. Den friske fruktsødmen og høye syren i prosecco kler curry-retter, krydret thai, crab cakes og pasta i kremet saus. Til dessert velger du en extra dry Prosecco med litt restsødme.
Slik finner du Prosecco Superiore
Se nærmere etter hva som står på den lange smale etiketten på flaskehalsen:
- Prosecco DOC: Den vanligste proseccoen. Kommer fra ni ulike provinser innen appelasjonen Prosecco.
- Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG: Et navn det er umulig å huske, se etter Prosecco Superiore eller bare Valdobbiadene. Et knippe av disse proseccoene er tilgjengelig i Norge, de koster ikke nevneverdig mer enn vanlig prosecco DOC.
Tips til tre gode prosecco superiore
Her er tips til tre gode prosecco superiore som er tilgjengelig på Vinmonopolet.
Il Consorzio
Jeg var på reise i Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore. Reise og opphold var sponset av Consorzio Tutela del Vino Conegliano Valdobbiadene Prosecco.