Chenin blanc er ikke kjendis, druen er ikke en gang populær. Den er håpløs å selge, til forskjell fra chardonnay, sauvignon blanc og riesling. Men i likhet med chardonnay og riesling, kommer chenin blanc i alle stilarter du kan tenke deg: Fra de knusktørre og mineralske, til sprudlende bobler og honningdryppende dessertviner. Nettopp derfor er dette en perfekt drue å sammenlikne. Hvilken chenin er din favoritt?
Jeg har valgt en chenin fra druens hjemsted, kjølige Loire, og en chenin fra varmere Swartland i Syd-Afrika. Begge 2017 årgang. To gode eksempler på kaldt versus varmt klima, gammel verden versus ny verden.
Mosse Le Rouchefer, 2017 Loire, Frankrike
NOK 409 på Vinmonopolet
A.A.Badenhorst, Piet Bok Se Bos Steen, 2017 Swartland, Sør-Afrika
NOK 429 på Vinmonopolet
Vi begynner med franskmannen: Innbydende aromaer av marsipan, akasiehonning, overmodne epler og pærer, høstløv, bakt sitron og et snev av ingefær. Smaken domineres av et helt vilt blomsterbilde som jasmin, appelsinblomster, smørblomst og løvetann, i blandet salte nøtter, pisket fløtekrem og oksidative nyanser av tørt sitronskall, sultanrosiner, tørket aprikos og vinterhonning. Syren er mindre hissig enn man normalt kunne forvente, men vinen greier allikevel å balansere en leskende friskhet med de komplekse, tørkede frukt- og honningaromaene.
Sør-afrikaneren er til sammenlikning langt slankere i stilen, dog like elegant og kompleks. Bare på en annen måte. Til forskjell fra de fleste sør-afrikanske chenin blanc’er, så er denne ikke lagret på eikefat. Og til forskjell fra den franske chenin’en, så har sør-afrikaneren heller ikke vært gjennom malolaktisk fermentering. Malo er en kjemisk prosess som omdanner vinens skarpe eplesyre til myk melkesyre. Resultatet er sjokkerende godt. Vill duft av safran, lær, havregryn, honning, dryppende moden honningmelon, ingefær og jasmin. Frekk og stram smak av olje, havsalt, sitronskall, bittersøt appelsinmarmelade, brune epler, gul kamillete og en lang avslutning av kardemomme og støvete granittaromaer.
Felles for begge vinene er den karakteristiske oljete munnfølelsen, søte honningaromaene, rike og knusktørre stilen.
Prøv en av disse chenin blanc’ene til asiatisk, lett spicy mat. Men med sin fylde og spennende aromaprofil vil de også være et godt følge til kremet pasta eller fyldige, fete og vellagrede hvite oster.
Legg igjen en kommentar