La oss legge alle fordommer til side. Rosa er både maskulint og sofistikert. De beste rosévinene lages av kraftige rødvinsdruer som nebbiolo og tempranillo. Til forskjell fra rød- og hvitvin, er det liten prisforskjell mellom den rimeligste og dyreste rosévinen. Så hvordan vet du om du kjøper en god eller dårlig rosé? Jeg gir deg 3 huskeregler.
1. Ikke velg etter farge. Lys rosa betyr ikke nødvendigvis at det er noe tynt skvip, ei heller betyr en mørk rød farge at vinen er kompleks med lang ettersmak. Fargen sier kun noe hvor lenge druesaften har ligget sammen med skallet før fermentering. En druetype med tykt skall og mye tanniner og syre kan gi komplekse og rike roséviner selvom fargen er blekrosa!
2. Undersøk sukkerinnholdet. De fleste rosévinene har under 3 gram sukker, men mange ligger også relativt høyt i sukkerinnhold. Mellom 5 – 12 gram sukker er vanlig og er ofte en måte å kamuflere en dårlig vin. Med mindre du liker halvtørre hvitviner så bør du holde deg unna det rosa sukkerspinnet.
3. La druen bestemme! Druetypen er alfa omega. Rosévin laget av druer som man lager stor rødvin av, gir også de beste rosévinene. Mye rosévin er derimot laget av sekundære druer som egner seg dårlig til å lage rødvin, disse bør du styre unna.
Så hvilke druer lager man de beste rosévinene av? Mange forbinder Provénce i Frankrike med rosévin, og de sørfranske rosévinene er da også den «lille sorte kjolen» – klassikeren. Men noen av de mest spennende kjøpene er roséviner fra Piemonte i Italia og Rioja i Spania. Her er 9 flotte kjøp på Vinmonopolet.
Legg igjen en kommentar