Med alt snobberiet, ritualene og forvirringen rundt vin, er det ikke overraskende at noen myter om vin har fått gode vekstvilkår. Her er noen av de vanligste mytene og spørsmålene jeg opplever som sommelier, som har direkte konsekvens for din opplevelse av vinen. La meg avsløre vinmytene, så du kan få en bedre vinopplevelse.
Myte #1: Det beste stedet å oppbevare vin er på kjøkkenet
Jeg får klump i halsen når jeg ser vinflasker liggende i et vinstativ på kjøkkenbenken eller i kjøkkenskapet. Det er omtrent like dumt som å oppbevare bananer i kjøleskapet. Vinens verste fiende er varme, lys og vibrasjon – tre faktorer det er mye av på kjøkkenet. Siden de færreste har vinskap er det bedre å oppbevare vinen i et mørkt skap du sjelden bruker, eventuelt i et bortgjemt rom i kjelleren med stabil temperatur.
Myte #2: Hvitvin skal serveres avkjølt mens rødvin bør holde romtemperatur
Vinens temperatur påvirker hvordan vinen lukter og smaker. Vin rett fra kjøleskapet (ca. 4 ºC) vil lukke vinen og forhindre mange aromaer fra å folde seg ut. Du har kanskje lagt merke til at hvitvin som får stå i glasset utvikler seg og smaker bedre med luft og temperering. På den annen side vil for varm vin (ca. 22 ºC) fremheve alkoholen på bekostning av de delikate aromaene. En grei tommelfingerregel er at hvitvin bør holde ca. 10 ºC, mens tanninrik rødvin nytes best ca. 18 ºC. Lettere rødvin med lite tanniner smaker best lettere avkjølt ca. 14 ºC.
Myte #3: Dyr vin smaker bedre enn billig vin
Det er ikke slik at en vin som er dobbelt så dyr smaker dobbelt så godt. Selvom det definitivt er sammenheng mellom pris og kvalitet, så kan man finne veldig gode viner som koster langt mindre enn sammenliknbare viner fra andre land, regioner eller produsenter. Generelt vil produsenter med kjent merkevare eller fra en berømt region ta seg bedre betalt for vinen, enn en liten, ukjent produsent fra et mindre populært område eller land. Det er disse kjøpene vinelskere leter etter, uansett prisklasse. A diamond in the rough. Det er også disse vinene jeg skriver om på instagram, facebook og på bloggen min!
Myte #4: Skrukork er ensbetydende med billig vin av lavere kvalitet
Skrukork eliminerer faren for at vinen blir korket – en vinfeil som oppstår i 5-10 % av alle viner med naturkork. Stadig flere høykvalitetsviner fra nye verden såvel som fra gamle verden, kommer i dag med skrukork. Flasken blir 100 % lufttett og vinen kan lagres i åresvis uten å mikrooksidere, slik vinen vil gjøre med naturkork. Naturkork er ikke 100 % lufttett! Chateau Margaux i Bordeaux, som lager en av verdens dyreste viner, har et eksperiment gående hvor de har lagret noe vin fra hver årgang med skrukork de siste 17 årene for å se hvordan vinen utvikler seg sammenliknet med vin med naturkork.
Myte #5: Dekantering er kun for dyr og gammel vin
Prøv dette trikset og smak forskjellen: Finn frem en rød pappvin (som mest sannsynligvis er en ung vin) og hell et par glass vin inni en blender. Skru på blenderen og visp vinen i 30 sekunder opp til 1 minutt. Lukt, smak og sammenlikn med et glass vin rett fra kartongen. Forskjellen er slående, til fordel for vinen fra blenderen. Det som skjer er at du hyperoksiderer vinen. Når vinen tilføres luft vil den bråmodne, virke bløtere i munnen og du vil finne flere, fine nyanser i både lukt og smak. Særlig unge viner som ikke har rukket å utvikle seg har mest å vinne på dekantering. Til forskjell dekanteres gammel vin for å fjerne bunnfall og for å la vinen komme i kontakt med luft etter mange år i flaske.
Legg igjen en kommentar